Főoldal»Események»Beszámoló a Nyári koncertek a Farkas utcai templomban rendezvénysorozatról

Beszámoló a Nyári koncertek a Farkas utcai templomban rendezvénysorozatról

A Kolozsvár–Belvárosi Református Egyházközség által szervezett Nyári koncertek a Farkas utcai református templomban című rendezvénysorozat 2016. június 29. és augusztus 31. között tíz koncerttel örvendeztette meg a kolozsvári közönséget. A hét orgonakoncert és három kamarazene hangverseny meghívott hazai és külföldi előadóművészei nagy sikernek örvendhettek, hiszen a koncerteken átlagban 350 fős hallgatóság vett részt.
 
A koncertsorozat június 29-én kezdődött Windhager-Geréd Erzsébet orgonaestjével, ahol a francia orgonazene, illetve Max Reger német zeneszerző muzsikájából kapott kóstolót a közönség. A második hangversenyen a Transylvania Barokk Együttes adott ízelítőt a 18. századi lipcsei Zimmermann kávéházban elhangzott muzsikából. A harmadik koncerten Hegyi Gábor németországi barokk trombitaművész lépett fel, Miklós Noémi orgonaművész kíséretében. A következő öt hangverseny az orgonamuzsikáról szólt, a közönség a következő fiatal orgonaművészeket hallgathatta meg: Müller Márta, a Farkas utcai református templom orgonistája; Amalia Goje, a kolozsvári Sigismund Toduță Zenelíceum orgonatanára; Boldizsár Katalin, a Farkas utcai református templom egykori orgonistája; Luisa Râpă fiatal orgonaművész, aki jelen pillanatban Németországban tökéletesíti előadói művészetét. 
 
Különösen nagy közönségnek örvendhetett augusztus 17-én, a 7. Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt fellépő Kostyák Zsuzsa orgonaművésznő. Az utolsó előtti hangversenyen a Flauto Dolce együttes, a világszerte zajló ’56-os megemlékezésekhez kapcsolódva, régi – 17-18. századi –, illetve új, 20. századi magyar vonatkozású műsort mutatott be, melyet Váta Lóránd színművész versösszeállítása tette teljessé. A rendezvénysorozat Erich Türk orgonaművész hangversenyével zárult, ahol a közönség több erdélyi orgona-zeneszerző műveivel ismerkedhetett meg. 
 
A hangversenysorozatot a Communitas Alapítvány, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, illetve Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Kolozsvár Helyi Tanácsa támogatta. 
 
A rendezvény a Kolozsvár 2021 Európa Kulturális Fővárosa projekt részét képezi.
 
Weblapterv: Csáki Dénes