Főoldal»Események»Beszámoló a Nyári koncertek a Farkas utcai templomban rendezvénysorozatról

Beszámoló a Nyári koncertek a Farkas utcai templomban rendezvénysorozatról

A Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség által szervezett Nyári koncertek a Farkas utcai református templomban című rendzvénysorozat 2017 szeptember 6-án zárult. A rendezvénzsorozat július 5-én kezdődött, és összesen 10 koncerttel örvendeztette meg a kolozsvári közönséget. A tavaji koncertsorozathoz képest idén több külföldi előadóművész lépett fel, Magyarországról és Németországból. A tíz koncertből hat orgonakoncert volt, négy pedig kamarazene hangverseny. A koncerteken átlagban 250 érdeklődő vett részt, az előadóművészek nagy sikernek örvendhettek.
A koncertsorozat július 5-én kezdődött a Németországi Grundmann Quartett barokkzene együttes hangversenyével, ahol a kevésbé ismert Jiří Družecký cseh zeneszerző muzsikájából kapott kóstolót a közönség. A második hangversenyen Sámson Melinda szopránénekesnő és Miklós Noémi orgonaművész léptek fel. Műsoruk az 500 éves reformáció jegyében született. A következő négy hangverseny az orgonamuzsikáról szólt, a közönség a következő orgonaművészeket hallgathatta meg: Mátyás István bécsi orgonaművész, Marinescu Miriam fiatal kolozsvári orgonaművésznő, Kővári Péter magyarországi orgonaművész, valamint Martin Sturm, kiváló németországi orgonaművész. Augusztus 16-án, a 8. Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt a magyarországi Savaria Barokk Zenekar lépett fel templomunkban, aki nagy és lelkes közönségnek örvendhetett. Az idei hangversenysorozat legfiatalabb résztvevője Szabó Szilvia orgonaművésznő volt, aki korát meghazudtolva kiváló koncerttel örvendeztette meg a közönséget. Az utolsó előtti hangversenyen a kolozsvári Quarto d’Oro együttes lépett fel, ahol Maximilian Braisch barokk fagottművészt Csata István gambaművész helyettesítette. A rendezvénysorozat Gustav Jannert svéd orgonaművész hangversenyével zárult.
A hangversenysorozatot a Communitas Alapítvány, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Softech SRL. cég, illetve Kolozsvár Polgármestei Hivatala és Kolozsvár Helyi Tanácsa támogatta.

Weblapterv: Csáki Dénes