Főoldal»Események»Rákász Gergely ogonaestje

Rákász Gergely ogonaestje

MOZART – Egy kis romantikus éji zene

Rákász Gergely koncertorgonista erdélyi turnéja


260 éve született Isten kegyeltje, Wolfgang Amadeus Mozart. Ennek tiszteletére, tavalyi pótszékes teltházakkal futó Bach-sorozata után, Rákász Gergely koncertorgonista új műsorával újra birtokba veszi Erdélyt. Tízállomásos turnéja során Erdély nagyobb városait érinti, így Nagyváradtól Székelyudvarhelyig viszi virtuóz orgonajátékát. A művész harmadszor jár Erdélyben, szíve talán azért húzza minden évben vissza, mert itt mindig baráti fogadtatásban részesül. Turnéja április 12-24. között zajlik, három városban pedig, az Iskola másként hét keretében, diákoknak is ad koncertet.

Rákász Gergely így ír 2016-os Mozart hangversenyeiről: „Amíg számomra Bach az Univerzum rendje, addig Mozart Isten mosolya. Nem fensőbbséges, leereszkedő, hanem az élet rendjét ismerő, a szem sarkából induló, derűs mosoly, ahogy elnézi, amint mi emberek idelenn kapálózunk. Bachhal bármikor beköltöznék társbérletbe, Mozarttal soha. Csak látogatnám néha. Ha felmennék hozzá, akkor gondosan kiválasztanám azt a fotelt, amiben talán nem kapok tetanuszt, lehunynám a szemem, mert képtelen lennék elviselni a káoszt amiben él, de belül együtt mosolyognék Istennel, figyelve ahogy zenét lélegzik.”

A programban Mozart mellett a romantika nagy alakjai közül Liszt Ferenc, Cesar Franck és Beethoven művei szerepelnek még. „Wolfgang olyan ember, aki elkezd mesélni egy viccet, aztán telefonon hívják, felkapja, megbeszél dolgokat, és ahogy hallgatom, pontosan tudom, hogy most adja el egy darabját negyed áron, mint megtehetné. Próbálnék segíteni, de leint, sír és nevet a hívás közben, majd félreteszi a telefont, leír egy fontosnak vélt zenei sort, megkeveri a rántást, aztán folytatja a viccet. Eszébe jut a telefon, felveszi, csodálkozik, hogy már senki nincs a vonalban, hosszan szidja az ilyeneket, áthúzkodja a zenét, amit leírt, leír valami újat, majd veszi a kabátját és elrohan. Az ajtóból visszalép, befejezi a viccet, hangosan vihog rajta, és már ott sincs. Ajtó nyitva. Én meg ott maradtam az odaégett rántással a füstben, a vicc briliáns volt, amit áthúzkodott zseniális. Kedvem volna zsebre rakni és ráírni a nevem. És amit újonnan leírt az is zseniális. Megnézem a Facebookomat, és látom, hogy még selfizett is amíg nem figyeltem, és kiírta: #HavingFunWithMaestroRákász. Tudom, ha maradt volna, kinyírtam volna. Így meg ott ülök a lakásában, és örülök, hogy egy perce még ott volt.”

A tízállomásos turné alatt Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Csíkszeredában lesznek diákhangversenyek is, amelyek az Iskola másként hét keretében jó alkalmat adnak arra, hogy a fiatal zenekedvelők is közelebbről ismerjék meg az orgonajátékot. „Azt tapasztalom, hogy a klasszikus zene olyan, mint a spenót. Különösen olyan a gyerekeknek. Mindenki tudja, hogy egészséges, tele van vitaminnal, de olyan fura zöld, ismeretlen, nehéz rávenni magunkat az első kanálra. Ezeknek a diákkoncerteknek a célja, akárcsak egy jól elkészített spenótnak, hogy a gyerekek szívesen fedezzenek fel új fogásokat az életükben" – vélekedik a művész. A három diákkoncert során többszáz gyerek nyerhet betekintést az orgona világába, hiszen a művész nemcsak játszik majd rajta, hanem beszél is róla.

Jegyek március 29-től 20 lejes egységes áron (a diákkoncertek 5 lejes áron) kaphatók a fent említett helyszíneken.

A turné állomásai, helyszínei és időpontjai:

Kolozsvár – április 13., szerda 19:00, Farkas utcai református templom; jegyárusítás a Kolozsvári Magyar Színház jegypénztárában naponta 10-14 óra között és az előadás előtt másfél órával.

Rákász Gergely ogonaestje

 

Segesvár – április 14., csütörtök 18:00, református templom; jegyárusítás a református lelkészi hivatalban, naponta  9-17 óra között.

Marosvásárhely – április 15., péntek 18:00, Gecse utcai református templom; jegyárusítás a református templom irodájában, hétfőtől péntekig  8.30 és 14 óra között, ill. kedden és szerdán 18-20 óra között.

Brassó – április 17., vasárnap 18:00, Brassói Magyar Evangélikus Templom; jegyárusítás a Brassói Lapok szerkesztőségében, Géczi Gellért alpolgármesternél (Négyfaluban) és a helyszínen.

Kézdivásárhely – április 18., hétfő 19:00, Vigadó Művelődési Ház; jegyárusítás a Vigadó Művelődési Ház közönségszolgálati irodájában, hétfőtől csütörtökig 8-19 óra között, pénteken 8-15 óra között, valamint előadás előtt egy órával. Diákkoncert 11 órától a Vigadóban.

Sepsiszentgyörgy – április 19., kedd 19:30, unitárius templom; jegyárusítás a Városi  Szervező Irodában és a helyszínen.

Kovászna – április 20., szerda 19:00, Városi Művelődési Ház; jegyárusítás a művelődési ház jegypénztárában. Diákkoncert 10-től és 12 órától.

Csíkszereda – április 21., csütörtök 19:00, Szakszervezetek Művelődési Háza; jegyárusítás a művelődési ház jegypénztárában. Diákkoncert 11 órától.

Székelyudvarhely – április 22., péntek 18:00, Szent István terem, Polgármesteri Hivatal; jegyárusítás a művelődési ház jegypénztárában.

Nagyvárad – április 23., szombat 18:30, Vártemplom, a Festum Varadium keretében, ingyenes koncert.

Weblapterv: Csáki Dénes